Kystfortet på Helgøya i Ny-Hellesund

Kystfortet ble anlagt av tyskerne under okkupasjonen 1940-45. Arbeidet ble påbegynt i 1942. Fortet er unikt og er avgjort verd et besøk. Hensikten med anlegget var å sperre av Høllefjorden mot alliert invasjon og å beskytte kysttrafikken og den vestlige innseilingen til Kristiansand.

Fortet bar i sin tid navnet “Norges lille Gibraltar”. Store deler av toppen av Helgøye er uthult. Ca. 150 tyskere bemannet fortet med fire 10,5 cm kyst-artillerikanoner med en rekkevidde på ca. 12 km, maskinkanoner, bombekastere, flammekastere, mitraljøser og maskingevær, og dessuten radar, lyskastere og røykanlegg. På området var det 31 bygninger i tre og 26 skuddsikre steinbunkere.

Fortet ble nedlagt i 1945. Alle bygninger ble revet, utstyret fjernet og anleggene forsøkt visket ut i perioden fram til 1970-tallet. I 1987 startet Forsvarshistorisk Forening i Kristiansandsregionen (kontaktperson Reidar Løvåsen, 918 81 662) restaurering av anlegget. Bl a er flere 10,5 cm M/13 Schneiderkanoner satt på plass. Forsvarsstillinger, løpegraver og tunneler i er sikret og utbedret, slik at området er lett tilgjengelig.

Søgnes kommunevåpen viser de to vardene på toppen av Helgøya. Ved vardene som er bygd på toppen av fortets kommandosentral, er det flott utsikt.

Den beste måten å besøke kystfortet på, er med båt til brygga i Olavsundet eller til “Tyskerbrygga” i Kilen på øyas østside. Her er det satt opp info-tavler med kart og flerspråklig tekst.
Her kan du laste ned en offentlig info-tavle over fortet.

Hannibal trafikkerer strekningen Høllen – Ny-Hellesund flere ganger daglig. Si du skal til Kystfortet, så setter de deg i land på rett sted og henter deg på en senere rundtur.

NB: Husk godt fottøy og lommelykt hvis du vil inn i anlegget.